Dansk håndværk
Dansk håndværk – i al sin bredde
Da jeg en november lørdag stod i en velassorterede boghandel og bladrede i bogen Dansk håndværk, tænkte jeg to ting. For det første, den bog må jeg læse. For det andet, det er vist lidt i den historisk nostalgiske ende med pibemager, herreskrædder og gørtler. Men bogen kom med hjem og mistanken blev fejet af banen.
Simon Jeppesen har begået en bred anlagt bog med 12 portrætter af håndværkere, som omhandler et meget bredt defineret felt af håndværk, tydeligt inspireret af Richardt Sennets definitioner og indkredsning af håndværksbegrebet i bogen Håndværkeren. Udover ovennævnte fag kommer vi også om maleren, mureren, programmøren, finmekanikeren, møbelpolstreren, tømrerlærlingen, keramikeren, møbelsnedkeren og ordensmanden.
Bogens forord er skrevet af Bertel Haarder. Han skriver fint om håndværkets nødvendighed og det udbredte akademikersnobberi. Om ignoreringen af håndværkeruddannelserne, forventelig mangel på håndværkere og teknikere og overskud af akademikere og ufaglærte.
Portrætterne går på to ben. De er såvel professionelle portrætter af en række erhvervsudøvere som personlige portrætter men med tydelig overvægt på den professionelle vinkel. Portrætterne består af såvel det skrevne som en række fremragende fotografiske portrætter.
Portrætterne maler nogle fine billeder af en række håndværkserhverv, vilkårene, indholdet, processerne, fremtiden og så videre. Jeg vil fremhæve nogle enkle uden at forklejne de øvrige.
Med Heidi Zilmer portrætteres en maler, der i cirka 20 år har søgt dybt ind i sit fag, drevet af nysgerrighed, ønsket om fordybelse og om at dyrke fagets mere specielle sider og detaljer. Et portræt der skildre en sand og ikke så ofte set begejstring for et fag.
Portrættet af programmøren Poul-Henning Kamp er interessant af flere grunde. Der er tale om et moderne håndværk med en anden udviklingstradition end de ældre håndværk. Desuden fremstiller portrættet en anden uddannelsesvej end den traditionelle. Poul- Henning Kamp gik direkte fra gymnasiet og ind i et programmeringsjob, han har arbejdet i Luxemburg, Italien og USA og har løbende tilegnet sig de nødvendige kompetencer i jobbene. Nu har han eget firma i Slagelse, hvor ambitionen i højere grad er at forstå systemerne end at tjene masse penge.
Jens Peter Bredholt er uddannet finmekaniker, men han har også en BBA fra Nils Brock. Den baggrund med en teoretisk og en håndværksuddannelse går igen hos alle de 14 mænd i Kapacitet A/S. De13 ingeniører har alle en håndværkeruddannelse. Fx er Andreas cykelmekaniker og civilingeniør, Allan er automatikmekaniker og maskiningeniør. Alle arbejder både på værksted og i kontor med deres computer. De arbejder med avancerede udviklingsprojekter, ud fra en bevidsthed om at sammensmeltningen af arbejdet med maskiner, materialer og teoretisk kompetencer gemmer og åbner en kolossal viden.
En berigende bog med et bredt portræt af såvel det historiske som det moderne håndværk. Og så er det også en lækker bog, set som boghåndværk og med spændende fotos.
Simon Jeppesen : Dansk Håndværk. Forlaget Hovedland.
Læst af Karsten Holm Sørensen